Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Το πορτρέτο της ειρήνης



Μια φορά ένας βασιλιάς προκήρυξε διαγωνισμό ζωγραφικής με ένα σημαντικό βραβείο για τον καλλιτέχνη που θα έφτιαχνε τον ωραιότερο πίνακα με θέμα την ειρήνη. Ανταποκρίθηκαν πολλοί καλλιτέχνες. Ο βασιλιάς εξέτασε όλους τους πίνακες. Μετά από πολλή σκέψη κατέληξε σε δύο από τους οποίους έπρεπε να επιλέξει τον καλύτερο.

Ο ένας πίνακας απεικόνιζε μια ήρεμη λίμνη. Η λίμνη γινόταν ένας τέλειος καθρέφτης για τα ήρεμα βουνά που υψώνονταν γύρω της. Τα μαλακά άσπρα σύννεφα ταξίδευαν σε ένα γαλανό ουρανό. Όποιος έβλεπε αυτόν τον πίνακα θα έλεγε ότι ήταν η τέλεια εικόνα της ειρήνης.

Ο άλλος πίνακας απεικόνιζε βουνά. Ήταν γυμνά και άγρια. Ο ουρανός γκρίζος, με μπλάβα σύννεφα που φέρνανε καταιγίδα. Αστραπές και κεραυνοί παντού. Στην πλαγιά ενός βουνού ένας αφρισμένος καταρράκτης. Ο βασιλιάς έψαχνε, αλλά η ειρήνη πουθενά.

Ώσπου το μάτι του έπεσε σε έναν μικρό θάμνο που ήταν πίσω από τον καταρράκτη σε ένα κοίλωμα του βράχου, χωρίς να βρέχεται από τα ορμητικά νερά του. Μέσα στο μικρό θάμνο, ένα ζευγάρι πουλιών είχε χτίσει τη φωλιά του και αυτή ήταν η στιγμή που τάιζαν τα μικρά τους.  Ήταν η τέλεια εικόνα της ειρήνης.

Ο βασιλιάς επέλεξε τη δεύτερη εικόνα. 
«Επειδή», εξήγησε, «η ειρήνη δεν είναι η έλλειψη των προβλημάτων, αλλά όταν μέσα στα προβλήματα της ζωής είμαστε ήρεμοι στην καρδιά μας. Αυτή είναι η πραγματική έννοια της ειρήνης».



Πηγή: http://www.healingstory.org/crisis/peace/portrait_of_peace.html
Offered by Linda Spitzer ©2001

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου