Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Η Ελληνική Γλώσσα είναι γεμάτη μουσικότητα!

Η Μαρία Τζωρακάκη μάς υπενθυμίζει την ομορφιά, 
τη σοφία και τη μουσικότητα της ελληνικής γλώσσας!


Η αγγλική γλώσσα έχει 490.000 λέξεις από τις οποίες 41.615 λέξεις είναι από την Ελληνική γλώσσα (βιβλίο Γκίνες)
Η ελληνική με την μαθηματική δομή της είναι η γλώσσα της πληροφορικής και της νέας γενιάς των εξελιγμένων υπολογιστών, διότι μόνο σ’ αυτήν δεν υπάρχουν όρια (Μπιλ Γκέιτς, Microsoft)
Η Ελληνική και η Κινέζικη είναι οι μόνες γλώσσες με συνεχή ζώσα παρουσία από τους ίδιους λαούς και στον ίδιο χώρο εδώ και 4.000 έτη. Όλες οι γλώσσες θεωρούνται κρυφοελληνικές, με πλούσια δάνεια από τη μητέρα των γλωσσών, την Ελληνική. (Francisco Adrados, γλωσσολόγος).
Η Ελληνική γλώσσα έχει λέξεις για έννοιες οι οποίες παραμένουν χωρίς απόδοση στις υπόλοιπες γλώσσες, όπως άμιλλα, θαλπωρή και φιλότιμο Μόνον η Ελληνική γλώσσα ξεχωρίζει τη ζωή από το βίο, την αγάπη από τον έρωτα. Μόνον αυτή διαχωρίζει, διατηρώντας το ίδιο ριζικό θέμα, το ατύχημα από το δυστύχημα, το συμφέρον από το ενδιαφέρον. Το εκπληκτικό είναι ότι η ίδια η Ελληνική γλώσσα μας διδάσκει συνεχώς πώς να γράφουμε σωστά. Μέσω της ετυμολογίας, μπορούμε να καταλάβουμε ποιός είναι ο σωστός τρόπος γραφής ακόμα και λέξεων που ποτέ δεν έχουμε δει ή γράψει.
Το «πιρούνι» για παράδειγμα, για κάποιον που έχει βασικές γνώσεις Αρχαίων Ελληνικών, είναι προφανές ότι γράφεται με «ει» και όχι με «ι» όπως πολύ άστοχα το γράφουμε σήμερα. Ο λόγος είναι πολύ απλός, το «πιρούνι» προέρχεται από το ρήμα «πείρω» που σημαίνει τρυπώ-διαπερνώ, ακριβώς επειδή τρυπάμε με αυτό το φαγητό για να το πιάσουμε.
Επίσης η λέξη «συγκεκριμένος» φυσικά και δεν μπορεί να γραφτεί «συγκεκρυμμένος», καθώς προέρχεται από το «κριμένος» (αυτός που έχει δηλαδή κριθεί) και όχι βέβαια από το «κρυμμένος» (αυτός που έχει κρυφτεί). Άρα το να υπάρχουν πολλά γράμματα για τον ίδιο ήχο (π.χ. η, ι, υ, ει, οι κτλ) όχι μόνο δεν θα έπρεπε να μας δυσκολεύει, αλλά αντιθέτως να μας βοηθάει στο να γράφουμε πιο σωστά, εφόσον βέβαια έχουμε μια βασική κατανόηση της γλώσσας μας.
Επιπλέον η ορθογραφία με την σειρά της μας βοηθάει αντίστροφα στην ετυμολογία αλλά και στην ανίχνευση της ιστορική πορείας της κάθε μίας λέξης. Και αυτό που μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την καθημερινή μας νεοελληνική γλώσσα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, είναι η γνώση των Αρχαίων Ελληνικών. Είναι πραγματικά συγκλονιστικό συναίσθημα να μιλάς και ταυτόχρονα να συνειδητοποιείς τι ακριβώς λες, ενώ μιλάς και εκστομίζεις την κάθε λέξη ταυτόχρονα να σκέφτεσαι την σημασία της.
Είναι πραγματικά μεγάλο κρίμα να διδάσκονται τα Αρχαία με τέτοιο φρικτό τρόπο στο σχολείο ώστε να σε κάνουν να αντιπαθείς κάτι το τόσο όμορφο και συναρπαστικό.

Η ΣΟΦΙΑ
Στη γλώσσα έχουμε το σημαίνον (την λέξη) και το σημαινόμενο (την έννοια). Στην Ελληνική γλώσσα αυτά τα δύο έχουν πρωτογενή σχέση, καθώς αντίθετα με τις άλλες γλώσσες το σημαίνον δεν είναι μια τυχαία σειρά από γράμματα. Σε μια συνηθισμένη γλώσσα όπως τα Αγγλικά μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι να λέμε το σύννεφο car και το αυτοκίνητο cloud, και από την στιγμή που το συμφωνήσουμε να ισχύει. Στα Ελληνικά κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. Γι’ αυτό το λόγο πολλοί διαχωρίζουν τα Ελληνικά σαν «εννοιολογική» γλώσσα από τις υπόλοιπες «σημειολογικές» γλώσσες.
Μάλιστα ο μεγάλος φιλόσοφος και μαθηματικός Βένερ Χάιζενμπεργκ είχε παρατηρήσει αυτή την σημαντική ιδιότητα για την οποία είχε πει «Η θητεία μου στην αρχαία Ελληνική γλώσσα υπήρξε η σπουδαιότερη πνευματική μου άσκηση. Στην γλώσσα αυτή υπάρχει η πληρέστερη αντιστοιχία ανάμεσα στην λέξη και στο εννοιολογικό της περιεχόμενο».
Όπως μας έλεγε και ο Αντισθένης, «Αρχή σοφίας, η των ονομάτων επίσκεψις». Για παράδειγμα ο «άρχων» είναι αυτός που έχει δική του γη (άρα=γή + έχων). Και πραγματικά, ακόμα και στις μέρες μας είναι πολύ σημαντικό να έχει κανείς δική του γη / δικό του σπίτι.
Ο «βοηθός» σημαίνει αυτός που στο κάλεσμα τρέχει. Βοή=φωνή + θέω=τρέχω.
Ο Αστήρ είναι το αστέρι, αλλά η ίδια η λέξη μας λέει ότι κινείται, δεν μένει ακίνητο στον ουρανό (α + στήρ από το ίστημι που σημαίνει στέκομαι).
Αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον, είναι ότι πολλές φορές η λέξη περιγράφει ιδιότητες της έννοιας την οποίαν εκφράζει, αλλά με τέτοιο τρόπο που εντυπωσιάζει και δίνει τροφή για τη σκέψη.
Για παράδειγμα ο «φθόνος» ετυμολογείται από το ρήμα «φθίνω» που σημαίνει μειώνομαι. Και πραγματικά ο φθόνος σαν συναίσθημα, σιγά-σιγά μας φθίνει και μας καταστρέφει. Μας «φθίνει» – ελαττώνει ως ανθρώπους – και μας φθίνει μέχρι και την υγεία μας. Και, βέβαια, όταν αναφερόμαστε σε κάτι που είναι τόσο πολύ ώστε να μην τελειώνει, πως το λέμε; Μα, φυσικά, «άφθονο».
Έχουμε τη λέξη «ωραίος» που προέρχεται από την «ώρα». ∆ιότι για να είναι κάτι ωραίο, πρέπει να έλθει και στην ώρα του. Ωραίο δεν είναι το φρούτο όταν είναι άγουρο ή σαπισμένο και ωραία γυναίκα δεν είναι κάποια ούτε στα 70 της άλλα ούτε φυσικά και στα 10 της. Ούτε το καλύτερο φαγητό είναι ωραίο όταν είμαστε χορτάτοι, επειδή, σε αυτή την περίπτωση, δεν μπορούμε να το απολαύσουμε.
Ακόμα έχουμε την λέξη «ελευθερία» για την οποία το «Ετυμολογικών Μέγα» διατείνεται «παρά το ελεύθειν όπου ερά» = το να πηγαίνει κανείς όπου αγαπά. Άρα βάσει της ίδιας της λέξης, ελεύθερος είσαι όταν έχεις τη δυνατότητα να πας όπου αγαπάς. Πόσο ενδιαφέρουσα ερμηνεία!!!
Το άγαλμα ετυμολογείται από το αγάλλομαι (ευχαριστιέμαι) επειδή όταν βλέπουμε (σε αρχική φάση οι Θεοί) ένα όμορφο αρχαιοελληνικό άγαλμα η ψυχή μας ευχαριστείται, αγάλλεται. Και από το θέαμα αυτό επέρχεται η αγαλλίαση. Αν κάνουμε όμως την ανάλυση της λέξης αυτής θα δούμε ότι είναι σύνθετη από αγάλλομαι + ίαση (=γιατρειά). Άρα, για να συνοψίσουμε, όταν βλέπουμε ένα όμορφο άγαλμα (ή οτιδήποτε όμορφο), η ψυχή μας αγάλλεται και γιατρευόμαστε. Και πραγματικά, γνωρίζουμε όλοι ότι η ψυχική μας κατάσταση συνδέεται άμεσα με τη σωματική μας υγεία.
Παρένθεση: και μια και το έφερε η «κουβέντα», η Ελληνική γλώσσα μας λέει και τι είναι άσχημο. Από το στερητικό «α» και την λέξη σχήμα μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε τι. Για σκεφτείτε το λίγο.
Σε αυτό το σημείο, δεν μπορούμε παρά να σταθούμε στην αντίστοιχη Λατινική λέξη για το άγαλμα (που μόνο Λατινική δεν είναι). Οι Λατίνοι ονόμασαν το άγαλμα, statua από το Ελληνικό «ίστημι» που ήδη αναφέραμε, και το ονόμασαν έτσι επειδή στέκει ακίνητο. Προσέξτε την τεράστια διαφορά σε φιλοσοφία μεταξύ των δύο γλωσσών, αυτό που σημαίνει στα Ελληνικά κάτι τόσο βαθύ εννοιολογικά, για τους Λατίνους είναι απλά ένα ακίνητο πράγμα.
Είναι προφανής η σχέση που έχει η γλώσσα με τη σκέψη του ανθρώπου. Όπως λέει και ο George Orwell στο αθάνατο έργο του «1984», απλή γλώσσα σημαίνει και απλή σκέψη. Εκεί το καθεστώς προσπαθούσε να περιορίσει την γλώσσα για να περιορίσει την σκέψη των ανθρώπων, καταργώντας συνεχώς λέξεις.
«Η γλώσσα και οι κανόνες αυτής αναπτύσσουν την κρίση», έγραφε ο Μιχάι Εμινέσκου, εθνικός ποιητής των Ρουμάνων.
Μια πολύπλοκη γλώσσα αποτελεί μαρτυρία ενός προηγμένου πνευματικά πολιτισμού. Το να μπορείς να μιλάς σωστά σημαίνει ότι ήδη είσαι σε θέση να σκέφτεσαι σωστά, να γεννάς διαρκώς λόγο και όχι να παπαγαλίζεις λέξεις και φράσεις.

Η ΜΟΥΣΙΚΟΤΗΤΑ 
Η Ελληνική φωνή κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν «αυδή». Η λέξη αυτή δεν είναι τυχαία αφού προέρχεται από το ρήμα «άδω» που σημαίνει τραγουδώ.
Όπως γράφει και ο μεγάλος ποιητής και ακαδημαϊκός Νικηφόρος Βρεττάκος:
«Όταν κάποτε φύγω από τούτο το φώς θα ελιχθώ προς τα πάνω, όπως ένα ποταμάκι που μουρμουρίζει. Κι αν τυχόν κάπου ανάμεσα στους γαλάζιους διαδρόμους συναντήσω αγγέλους, θα τους μιλήσω Ελληνικά, επειδή δεν ξέρουνε γλώσσες. Μιλάνε Μεταξύ τους με μουσική».
Ο γνωστός Γάλλος συγγραφεύς Ζακ Λακαρριέρ επίσης μας περιγράφει την κάτωθι εμπειρία από το ταξίδι του στην Ελλάδα:
«Άκουγα αυτούς τους ανθρώπους να συζητούν σε μια γλώσσα που ήταν για μένα αρμονική αλλά και ακατάληπτα μουσική. Αυτό το ταξίδι προς την πατρίδα – μητέρα των εννοιών μας – μου απεκάλυπτε ένα άγνωστο πρόγονο, που μιλούσε μια γλώσσα τόσο μακρινή στο παρελθόν, μα οικεία και μόνο από τους ήχους της. Αισθάνθηκα να τα έχω χαμένα, όπως αν μου είχαν πει ένα βράδυ ότι ο αληθινός μου πατέρας ή η αληθινή μου μάνα δεν ήσαν αυτοί που με είχαν αναστήσει».
Ο διάσημος Έλληνας και διεθνούς φήμης μουσικός Ξενάκης, είχε πολλές φορές τονίσει ότι η μουσικότητα της Ελληνικής είναι εφάμιλλη της συμπαντικής.
Αλλά και ο Γίββων μίλησε για μουσικότατη και γονιμότατη γλώσσα, που δίνει κορμί στις φιλοσοφικές αφαιρέσεις και ψυχή στα αντικείμενα των αισθήσεων. Ας μην ξεχνάμε ότι οι Αρχαίοι Έλληνες δεν χρησιμοποιούσαν ξεχωριστά σύμβολα για νότες, χρησιμοποιούσαν τα ίδια τα γράμματα του αλφαβήτου.
«Οι τόνοι της Ελληνικής γλώσσας είναι μουσικά σημεία που μαζί με τους κανόνες προφυλάσσουν από την παραφωνία μια γλώσσα κατεξοχήν μουσική, όπως κάνει η αντίστιξη που διδάσκεται στα ωδεία, ή οι διέσεις και υφέσεις που διορθώνουν τις κακόηχες συγχορδίες», όπως σημειώνει η φιλόλογος και συγγραφεύς Α.Τζιροπούλου-Ευσταθίου.
Είναι γνωστό εξάλλου πως όταν οι Ρωμαίοι πολίτες πρωτάκουσαν στην Ρώμη Έλληνες ρήτορες, συνέρρεαν να θαυμάσουν, ακόμη και όσοι δεν γνώριζαν Ελληνικά, τους ανθρώπους που «ελάλουν ώς αηδόνες».
∆υστυχώς κάπου στην πορεία της Ελληνικής φυλής, η μουσικότητα αυτή (την οποία οι Ιταλοί κατάφεραν και κράτησαν) χάθηκε, προφανώς στα μαύρα χρόνια της Τουρκοκρατίας.
Να τονίσουμε εδώ ότι οι άνθρωποι της επαρχίας, του οποίους συχνά κοροϊδεύουμε για την προφορά τους, είναι πιο κοντά στην Αρχαιοελληνική προφορά από ό,τι εμείς οι άνθρωποι της πόλεως.
Η Ελληνική γλώσσα επιβλήθηκε αβίαστα (στους Λατίνους) και χάρη στην μουσικότητα της.
Όπως γράφει και ο Ρωμαίος Οράτιος «Η Ελληνική φυλή γεννήθηκε ευνοημένη με μία γλώσσα εύηχη, γεμάτη μουσικότητα».


Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Το πορτρέτο της ειρήνης



Μια φορά ένας βασιλιάς προκήρυξε διαγωνισμό ζωγραφικής με ένα σημαντικό βραβείο για τον καλλιτέχνη που θα έφτιαχνε τον ωραιότερο πίνακα με θέμα την ειρήνη. Ανταποκρίθηκαν πολλοί καλλιτέχνες. Ο βασιλιάς εξέτασε όλους τους πίνακες. Μετά από πολλή σκέψη κατέληξε σε δύο από τους οποίους έπρεπε να επιλέξει τον καλύτερο.

Ο ένας πίνακας απεικόνιζε μια ήρεμη λίμνη. Η λίμνη γινόταν ένας τέλειος καθρέφτης για τα ήρεμα βουνά που υψώνονταν γύρω της. Τα μαλακά άσπρα σύννεφα ταξίδευαν σε ένα γαλανό ουρανό. Όποιος έβλεπε αυτόν τον πίνακα θα έλεγε ότι ήταν η τέλεια εικόνα της ειρήνης.

Ο άλλος πίνακας απεικόνιζε βουνά. Ήταν γυμνά και άγρια. Ο ουρανός γκρίζος, με μπλάβα σύννεφα που φέρνανε καταιγίδα. Αστραπές και κεραυνοί παντού. Στην πλαγιά ενός βουνού ένας αφρισμένος καταρράκτης. Ο βασιλιάς έψαχνε, αλλά η ειρήνη πουθενά.

Ώσπου το μάτι του έπεσε σε έναν μικρό θάμνο που ήταν πίσω από τον καταρράκτη σε ένα κοίλωμα του βράχου, χωρίς να βρέχεται από τα ορμητικά νερά του. Μέσα στο μικρό θάμνο, ένα ζευγάρι πουλιών είχε χτίσει τη φωλιά του και αυτή ήταν η στιγμή που τάιζαν τα μικρά τους.  Ήταν η τέλεια εικόνα της ειρήνης.

Ο βασιλιάς επέλεξε τη δεύτερη εικόνα. 
«Επειδή», εξήγησε, «η ειρήνη δεν είναι η έλλειψη των προβλημάτων, αλλά όταν μέσα στα προβλήματα της ζωής είμαστε ήρεμοι στην καρδιά μας. Αυτή είναι η πραγματική έννοια της ειρήνης».



Πηγή: http://www.healingstory.org/crisis/peace/portrait_of_peace.html
Offered by Linda Spitzer ©2001

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Η Χώρα της Ευτυχίας


 Ένας μακρινός ταξιδευτής, οδοιπόρος και αναζητητής της ουσίας της ζωής, φτάνει   σε ένα δάσος με ψηλά δέντρα.  Ο δρόμος του όμως χωρίζει στα δυο. Ποιόν να πάρει, αυτόν προς τα δεξιά ή τον άλλο προς τα αριστερά; 
Τα δέντρα είναι γεμάτα κοτσύφια. Ρωτάει λοιπόν κάποιον κότσυφα:
-  Έχετε αρχηγό;
Ναι, του απαντάει αυτός.
Και πού μπορώ να τον βρω;
-  Θα τον φωνάξω, του λέει ο κότσυφας.
-  Και πώς τον λένε τον αρχηγό σας;
-  Σοφό τον λένε.
-  Και γιατί τον λένε Σοφό;
-  Γιατί λέει πάντα τα ίδια, του απαντάει ο κότσυφας και δίνει μια με τις φτερούγες του και χάνεται.

Ο ταξιδευτής του κόσμου κάθισε και ακούμπησε σε ένα δέντρο για να ξεκουραστεί. Σε λίγο, νάσου ένας αργός και γέρος κότσυφας.

-   Άκουσα πως μ’ έψαξες. Είμαι ο Σοφός.
-   Ναι, θέλω να πάω στη Χώρα της Ευτυχίας αλλά βρίσκομαι στο σταυροδρόμι και δε ξέρω ποιόν δρόμο να πάρω. Αυτόν προς τα δεξιά, ή τον άλλο προς τα αριστερά;
-   Στη Χώρα των κοτσυφιών υπάρχουν δύο δρόμοι. Ο ένας μακρύς και δύσκολος κι ο άλλος σύντομος και εύκολος.
Εσύ τί με συμβουλεύεις; Ποιόν να ακολουθήσω;
Α! Εσύ αποφασίζεις. Μα να ξέρεις. Τα δέντρα είναι των κοτσυφιών. Οι δρόμοι όμως ανήκουν σε δύο γυναίκες.
Και πληρώνεις φόρο σ’ αυτές;
Μάλλον.
Και τις γνωρίζεις αυτές τις γυναίκες;
Τις έχω δει. Η μια είναι όμορφη και καπάτσα. Αυτή έχει το σύντομο δρόμο. Η άλλη είναι γλυκιά και ταπεινή. Αυτή έχει τον μακρύ δρόμο.
Και ποιόν να ακολουθήσω  εγώ;
Και οι δύο δρόμοι, σε πάνε στη Χώρα της Ευτυχίας!
Και ποιος είναι ο καλύτερος;
Και οι δύο δρόμοι, σε πάνε στη Χώρα της Ευτυχίας!
Και ποιός θα μου αρέσει;
Και οι δύο δρόμοι, σε πάνε στη Χώρα της Ευτυχίας!

Αυτά  είπε ο Σοφός, και χάθηκε στα δέντρα  . . . .




Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Τα κλειδιά και το φως


Ιστορίες για να σκεφτόμαστε, εικόνες για να ζούμε!


Ο Ναστραντίν έχασε τα κλειδιά του μέσα στο σπίτι του. Το σπίτι του όμως ήταν σκοτεινό, για αυτό βγήκε από το σπίτι του κι άρχισε να ψάχνει κάτω από μια κολώνα με φως. 

«Τα κλειδιά σου τα έχασες στο σπίτι κι όχι στο δρόμο», του υπενθύμισε η γυναίκα του. 

«Αυτό το ξέρω, αλλά στο σπίτι δεν έχει φως, ενώ εδώ έξω μπορώ να βλέπω καλύτερα», απάντησε ο Ναστραντίν!!!

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Όταν γεννιούνται πεταλούδες...


Ένας άνθρωπος παρατηρούσε για αρκετές ώρες τη γέννηση μιας πεταλούδας, καθώς εκείνη αγωνιζόταν να περάσει τη σώμα της μέσα από ένα μικρό άνοιγμα που είχε ανοίξει στο κουκούλι της. Κάποια στιγμή σταμάτησε τις προσπάθειες και φάνηκε ανήμπορη να προχωρήσει άλλο. 

Έτσι ο άνθρωπος αποφάσισε να βοηθήσει την πεταλούδα. Με ένα ψαλίδι, έκοψε ένα κομμάτι του κουκουλιού μεγαλώνοντας το άνοιγμα. Η πεταλούδα ξεπρόβαλε εύκολα, αλλά είχε το σώμα της πρησμένο και τα φτερά της μαραμένα. Ο άνθρωπος συνέχισε να παρατηρεί την πεταλούδα και περίμενε ότι κάποτε τα φτερά της θα μεγάλωναν και θα άπλωναν για να πετάξει. Κάτι τέτοιο όμως, δε γινότανε. 

Αντίθετα, η πεταλούδα πέρασε την υπόλοιπη ζωή της σέρνοντας το πρησμένο σώμα της και έχοντας τα φτερά της μαραμένα. Ποτέ δεν μπόρεσε να πετάξει. Αυτό που ο άνθρωπος με την καλοσύνη αλλά και τη βιασύνη του δεν κατάλαβε, ήταν πως όσο η μικρή πεταλούδα αγωνιζότανε να βγει από το μικρό άνοιγμα που άνοιξε στο κουκούλι της, το υγρό από το σώμα της θα διοχετευόταν αργά-αργά στα φτερά της, που έτσι αυτά θα άπλωναν και θα ήταν έτοιμη να πετάξει.

Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Μια ζωή συντροφικότητας, αγάπης και ευγένειας



Ένα ηλικιωμένο ζευγάρι γιόρταζε τη χρυσή επέτειο του γάμου τους. Ενώ έπαιρναν το πρόγευμά τους, η γυναίκα σκέφτηκε: «Για πενήντα χρόνια, από σεβασμό, έδινα πάντα στο σύζυγό μου την ξεροψημένη πλευρά του πρωινού κέικ. Σήμερα θέλω επιτέλους να απολαύσω αυτήν την λιχουδιά κι εγώ». 

Για πρώτη φορά λοιπόν, κράτησε για τον εαυτό της την ξεροψημένη πλευρά του πρωινού κέικ και έδωσε την μαλακή πλευρά στο σύζυγό της. Ο σύζυγός της, παρά τους φόβους της, όχι μόνον δεν πειράχτηκε αλλά αντιθέτως ήταν πολύ ευχαριστημένος, φίλησε το χέρι της και της είπε: 

«Αγαπητή μου, μόλις μου έδωσες μια μεγάλη χαρά. Για πενήντα χρόνια δεν έχω δοκιμάσει ποτέ το μαλακό μέρος του κέικ, που είναι αυτό που επιθυμώ περισσότερο.  Δε σου το ζήτησα ποτέ, επειδή πάντα σκεφτόμουν ότι εσύ το επιθυμείς τόσο πολύ, όσο και εγώ».

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Δύο ταξιδιώτες μοναχοί



Δύο ταξιδιώτες μοναχοί έφθασαν σε έναν ποταμό, όπου συνάντησαν μια νέα γυναίκα.

Επειδή αυτή φοβόταν το ρεύμα του ποταμού, ρώτησε εάν θα μπορούσαν να τη βοηθήσουν να περάσει απέναντι.

Ο ένας από τους μοναχούς δίστασε, αλλά ο άλλος την έβαλε γρήγορα επάνω στην πλάτη του και την πέρασε στην αντίπερα όχθη. Αυτή τον ευχαρίστησε και συνέχισε το δρόμο της.

Οι δυο μοναχοί συνέχισαν και αυτοί το δρόμο τους, αλλά αυτός που δίστασε να μεταφέρει τη γυναίκα ήταν συνεχώς ανήσυχος. Μετά από πολλές ώρες, ανίκανος πλέον να κρατήσει τη σιωπή του, είπε:

«Αδελφέ, έχουμε διδαχθεί να αποφεύγουμε οποιαδήποτε επαφή με τις γυναίκες, αλλά εσύ πήρες εκείνη τη γυναίκα και την μετέφερες στους ώμους σου!».

«Ναι αδελφέ» απάντησε ο δεύτερος μοναχός, «εγώ όμως την άφησα στην απέναντι όχθη, ενώ εσύ ακόμα τη μεταφέρεις μαζί σου».

Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Ο μικρός βάτραχος και το πηγάδι του

Ο μικρός βάτραχος και το πηγάδι του...
Μια ιστορία, μάλλον για... μεγάλους!


Ήταν μια φορά ένας μικρός βάτραχος, που ζούσε σε ένα χωράφι που είχε κι ένα πηγάδι. Θαύμαζε το χωράφι του, για τα χόρτα, για τα δέντρα, μα πιο πολύ για το πηγάδι του. 

Κάποια μέρα πέρασε από το χωράφι του ένας μεγάλος βάτραχος. Ο μικρός βάτραχος τον είδε κουρασμένο και του ζήτησε να καθίσει για λίγο να ξεκουραστεί. Πράγματι, ο μεγάλος βάτραχος κάθισε και ο μικρός βάτραχος τον κέρασε από αυτά που κερνάνε οι βάτραχοι όταν έχουν φιλοξενούμενους. Ο μεγάλος βάτραχος τον ευχαρίστησε και κάποια στιγμή έδειξε ότι ετοιμάζεται να φύγει. Τότε ο μικρός βάτραχος του ζήτησε να μείνει λίγο ακόμη, για να του δείξει το πηγάδι του. 

Πράγματι, ο μεγάλος βάτραχος, έμεινε και τον ακολούθησε μέχρι το πηγάδι του. Όταν φτάσανε εκεί, ο μικρός βάτραχος κατακόκκινος από ενθουσιασμό του είπε: «Να, αυτό είναι το πηγάδι μου». Ο μεγάλος βάτραχος, ήταν καταδεχτικός και με εγκάρδιο χαμόγελο του είπε ότι είναι το πιο ωραίο πηγάδι που είδε ποτέ. Ο μικρός βάτραχος ευχαριστήθηκε και τον ρώτησε που είναι το σπίτι του. «Στη μεγάλη λίμνη», του απάντησε ο μεγάλος βάτραχος. «Μεγάλη λίμνη, που είναι αυτό το μέρος;» ρώτησε ο μικρός βάτραχος. «Να, προς τα εκεί» έδειξε ο μεγάλος βάτραχος, «χίλια πηδήματα μακριά». «Μπορείς να μου περιγράψεις το μέρος σου, να το φανταστώ πώς είναι;» ρώτησε ο μικρός βάτραχος. «Να, είναι ένα μέρος με πολύ νερό». Τότε ο μικρός βάτραχος με μικρά πηδήματα έκανε έναν μικρό κύκλο γύρω από τον εαυτό του και ρώτησε: «έχει τόσο νερό;». «Όχι, έχει πιο πολύ νερό», απάντησε ο μεγάλος βάτραχος. 

Ο μικρός βάτραχος, με μικρά πηδήματα έκανε έναν μεγαλύτερο κύκλο γύρω από τον εαυτό του και ρώτησε: «έχει τόσο νερό;». «Όχι, έχει πιο πολύ νερό», απάντησε καταδεκτικά ο μεγάλος βάτραχος. Τότε ο μικρός βάτραχος, με μικρά πηδήματα έκανε έναν ακόμα μεγαλύτερο κύκλο γύρω από τον εαυτό του και ρώτησε: «έχει τόσο νερό;». «Όχι, έχει πιο πολύ νερό», απάντησε και πάλι καταδεκτικά ο μεγάλος βάτραχος. 

Τότε ο μικρός βάτραχος, με όσο μεγαλύτερα πηδήματα μπορούσε έκανε τον κύκλο του πηγαδιού του και ρώτησε: «έχει η μεγάλη λίμνη σου τόσο νερό;». «Όχι, έχει πιο πολύ νερό», απάντησε ήρεμα ο μεγάλος βάτραχος. Τότε ο μικρός βάτραχος όλο θυμό του είπε: «Λες ψέματα, κανένα μέρος δεν έχει πιο πολύ νερό από το πηγάδι μου!».


Πατάμε γερά άραγε στα πόδια μας, σε αυτό που είμαστε δηλαδή, ή μήπως κρατιόμαστε από τα... δεκανίκια μας, με άλλα λόγια από ό,τι έχουμε;

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Τραγουδάμε, δυναμώνουμε και αντέχουμε!

Η Έλενα Φραγκιουδάκη επιλέγει μελωδίες έχοντας κατά νου όσους παλεύουν καθημερινά και δυναμώνουν
μέσα από τις δυσκολίες των καιρών...
Ε, δεν είναι και λίγοι!



Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Η Έλενα Φραγκιουδάκη μάς προκαλεί να έχουμε κατά νου 

τις ομορφιές της ζωής! 


Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ:

ΟΜΟΡΦΙΑ.........θαύμασέ την

ΕΥΚΑΙΡΙΑ..........άρπαξέ την

ΥΠΟΣΧΕΣΗ........τήρησέ την

ΠΙΚΡΑ..............ξεπέρασέ την

ΤΡΑΓΩΔΙΑ........ αντιμετώπισε την

ΕΥΛΟΓΙΑ.........δέξου την

ΑΓΑΠΗ............νιώσε την

ΚΑΘΗΚΟΝ.......ανάλαβέ το

ΜΥΣΤΗΡΙΟ......εξερεύνησέ το

ΘΗΣΑΥΡΟΣ....διαφύλεξέ τον

ΥΜΝΟΣ..........τραγούδησέ τον

ΠΑΙΧΝΙΔΙ........πάρε μέρος

ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ....πάρε ρίσκα

ΟΝΕΙΡΟ..........κάντο αληθινό
  
ΕΥΤΥΧΙΑ........την αξίζεις

ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ: πάλεψε γι' Αυτήν..!!!!!




Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Το συγκλονιστικό άρθρο για την Ελλάδα της γαλλικής εφημερίδας Liberation


Αξίζει να το διαβάσετε 


"Όχι, αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, αν και δραματικό, δεν είναι μια καταστροφή. Είναι επίσης μια ευκαιρία. Γιατί η δύναμη του χρήματος έχει, για πρώτη φορά, υπερβεί με ένταση το ρυθμό της μέχρι τότε σταδιακής, σχολαστικής και προσεκτικά οργανωμένης καταστροφής του... δημόσιου συμφέροντος και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Και σε μια χώρα τόσο διάσημη για τη φιλοσοφία της ζωής, στον αντίποδα του αγγλοσαξονικού μοντέλου, και διάσημη για την ακούραστη αντίσταση που έχει φέρει στις πολλαπλές μορφές καταπίεσης που προσπάθησαν να τη χαλιναγωγήσουν.

Ο Έλληνας δεν χορεύει και δε θα χορέψει ποτέ στο ένα πόδι, ούτε θα σκύψει δουλικά, ανεξάρτητα από τα καθεστώτα που θέλουν να του επιβάλλουν. Χορεύει με τα χέρια του, σαν να θέλει να πετάξει προς τα αστέρια. Γράφει στους τοίχους αυτό που θα του άρεσε να διαβάσει κάπου αλλού. Καίει μια τράπεζα όταν δεν του αφήνουν πλέον την πολυτέλεια να ψήσει στην παραδοσιακή του ψησταριά. Ο Έλληνας είναι τόσο ζωντανός, όσο η ιδεολογία της απειλής θανάσιμη. Και ο Έλληνας αν και χτυπημένος μέχρι θανάτου, στο τέλος πάντα σηκώνεται.

Ναι, η Ευρώπη της οικονομίας ήθελε να δημιουργήσει ένα παράδειγμα. Αλλά μες τον εκνευρισμό της να χτυπήσει τη χώρα που φαινόταν η πιο αδύναμη στη ευρωζώνη, μέσα στην υπερβολική της βία, η μάσκα της έπεσε. Είναι τώρα περισσότερο από ποτέ, η ώρα να καταδείξουμε το αληθινό της πρόσωπο: αυτό του ολοκληρωτισμού. Γιατί πρόκειται πραγματικά περί αυτού. Και υπάρχει μόνο μία απάντηση στον ολοκληρωτισμό: ο αγώνας, επίμονος και ανυποχώρητος, μέχρι τη μάχη, αν χρειαστεί, καθώς διακυβεύεται η ίδια η ύπαρξη.

Έχουμε έναν κόσμο, μια ζωή, και αξίες να υπερασπιστούμε. Παντού στους δρόμους, είναι τα αδέλφια μας, οι αδελφές μας, τα παιδιά μας, οι γονείς μας, οι οποίοι έχουν πληγεί μπροστά στα μάτια μας, ακόμα και αν είναι μακριά. Πεινάμε, κρυώνουμε και πονάμε μαζί τους. Όλα τα χτυπήματα που δέχονται μας τραυματίζουν εξίσου. Κάθε παιδί στην Ελλάδα που λιποθυμά στο σχολείο του, μας καλεί στην αγανάκτηση και στην εξέγερση.

Για τους Έλληνες, είναι καιρός να πούνε όχι, και, για όλους εμάς, ήρθε ο καιρός να τους υποστηρίξουμε. Επειδή ο ελληνικός λαός σήμερα ηγείται της μάχης κατά του οικονομικού ολοκληρωτισμού, που καταστρέφει παντού τη δημόσια περιουσία, απειλεί την καθημερινή επιβίωση, διαδίδει την απόγνωση, το φόβο και την αποχαύνωση μέσα από έναν πόλεμο όλων εναντίον όλων.

Πέρα από έναν συναισθηματικό θυμό που εκτονώνεται με την καταστροφή των συμβόλων της καταπίεσης, αναπτύσσει έναν διαυγή θυμό, των αγωνιστών που αρνούνται να στερηθούν την ίδια τους τη ζωή προς όφελος της τραπεζικής μαφίας και της λογικής της, αυτής του "τρελού χρήματος".

Με τις συνελεύσεις της άμεσης δημοκρατίας, το κίνημα της πολιτικής ανυπακοής, το κίνημα "Δεν πληρώνω" και τις πρώτες εμπειρίες της αυτοδιαχείρισης, μια νέα Ελλάδα αναδύεται αυτή τη στιγμή, που απορρίπτει την τυραννία της αγοράς για λογαριασμό των ανθρώπων.

Δεν γνωρίζουμε πόσο καιρό θα πάρει για τους ανθρώπους να ελευθερωθούν από την εθελοντική δουλεία τους, αλλά είναι βέβαιο ότι, αντιμετωπίζοντας τη γελοιότητα της πελατειακής πολιτικής, των διεφθαρμένων δημοκρατιών, τον τραγελαφικό κυνισμό του κράτους των banksters (τραπεζική μαφία), θα έχουμε μόνο την επιλογή -ενάντια σε κάθε εκβιασμό- να διαχειριστούμε τις υποθέσεις μας εμείς οι ίδιοι.

Η Ελλάδα είναι το παρελθόν μας.

Είναι επίσης το μέλλον μας.

Ανακαλύψτε την ξανά μαζί της!

Το 2012 ας γίνουμε όλοι Έλληνες!"

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Η φαντασία εκτός από απεριόριστη, είναι και φτηνή!


Ένα μαγευτικό ταξίδι λέξεων από τον μάγο των παιδικών εξερευνήσεων -και όχι μόνον- Ευγένιο Τριβιζά δοκιμάσαμε στην ιστοσελίδα της Lifo. Διαβάστε την υπέροχη συνέντευξη. Οι ερωτήσεις ευφάνταστα πολιτικές και έξυπνες! Υποκλινόμαστε με σεβασμό στον στοχαστή Τριβιζά!

Με αφορμή τη νέα, εμπλουτισμένη έκδοση της πιο επίκαιρης από ποτέ Τελευταίας μαύρης γάτας (Μεταίχμιο), ο Ευγένιος Τριβιζάς εξηγεί ένα σωρό μυστήρια του σύγχρονου κόσμου. Πώς συνδέεται η Χιονάτη με την Apple, πώς η Ελλάδα μεταμορφώθηκε σε Σταχτοπούτα, πώς μπορείς να γίνεις αόρατος και πώς ο Πίκος Απίκος συνεχίζει ακόμα τις ανταποκρίσεις του από το Αυγατηγανιστάν.

Ποια είναι η ιστορία της τελευταίας μαύρης γάτας για την οποία έχει γραφτεί -κάνοντας μια σύνθεση ορισμένων κριτικών- πως «διερευνά την κάθοδο ενός έθνους στα βάθη του φανατισμού και αποκαλύπτει το έλλειμμα δημοκρατίας, τις μηχανορραφίες του σύγχρονου κόσμου, τον κάθε λογής ρατσισμό»;
Σε ένα μακρινό νησί τα μέλη μιας μυστικής αδελφότητας προληπτικών πιστεύουν ότι οι μαύρες γάτες φέρνουν γρουσουζιά και αποφασίζουν να τις εξολοθρεύσουν με χίλιους δυο αποτρόπαιους τρόπους. Τις απόψεις τους ενστερνίζονται επιχειρηματικοί όμιλοι, οι οποίοι εμπορεύονται φάκες, αλλά και πολιτικοί ηγέτες, οι οποίοι βρίσκουν έναν πειστικό τρόπο για ν’ απαλλαγούν από τις δικές τους ευθύνες για τα δεινά του τόπου. Σε λίγο οι αμείλικτοι διώκτες έχουν σχεδόν επιτύχει τον σκοπό τους. Μόνο μια μαύρη γάτα απομένει ζωντανή. Μόνο μια μαύρη γάτα απομένει ζωντανή. Μέλη της αδελφότητας, τάγματα ενόπλων και φανατισμένα πλήθη είναι αποφασισμένα να τη βρουν και να την εξοντώσουν. Αυτή είναι η ιστορία του ανελέητου διωγμού της τελευταίας μαύρη γάτας. Πρόκειται για ένα «κατηγορώ» κατά του ρατσισμού, της προκατάληψης και της δεισιδαιμονίας.

Πέρα από τον φυλετικό ρατσισμό, ποια άλλα είδη ρατσισμού θα λέγατε πως βρίσκονται σε «άνθιση» σήμερα στην Ελλάδα και όχι μόνο; 
Το Βαμμένο Πουλί, ένα μυθιστόρημα του Jerzy Kosinski, περιγράφει την ιστορία ενός σκουρόχρωμου αγοριού που περιπλανιέται στην Ανατολική Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, βιώνοντας την απόρριψη και την προκατάληψη. Στο βιβλίο αυτό ένας κυνηγός διασκεδάζει μ’ έναν διεστραμμένο τρόπο. Αιχμαλωτίζει ένα πουλί από κάποιο σμήνος και του βάφει τα φτερά με όμορφα, ζωηρά χρώματα. Μετά το αφήνει ελεύθερο. Όταν το πουλί φτερουγίζει για να ενταχθεί πάλι στο σμήνος του, οι σύντροφοί του του επιτίθενται και το ξεσκίζουν με τα ράμφη τους, ώσπου το άτυχο πλάσμα πέφτει άψυχο στο έδαφος. Είναι εμφανής ο συμβολισμός του συγγραφέα, ο οποίος είχε και ο ίδιος υποστεί τα πάνδεινα λόγω της διαφορετικότητάς του. Ο ρατσισμός, ο φανατισμός και η προκατάληψη είναι Λερναίες Ύδρες που δεν είναι εύκολο να τις αποκεφαλίσεις. Το χρώμα, οι πεποιθήσεις, η εμφάνιση, το βάρος, το φύλο, η ηλικία, το καθετί, μπορεί να στιγματίσει άτομα και ομάδες. Είναι λυπηρό, είχε πει ο Αϊνστάιν, το ότι στην εποχή μας είναι ευκολότερο να διασπάσουμε ένα άτομο, παρά μια προκατάληψη. Όπως επισημαίνουν πρόσφατες έρευνες, οι κυρίαρχες σύγχρονες εκδοχές του ρατσισμού στην Ευρώπη και την Αμερική διαφέρουν από παλαιότερες, επειδή δεν είναι πλέον κραυγαλέα εμφανείς. Είναι συγκεκαλυμμένες και έμμεσες, λόγω του ότι κανείς δεν θέλει να χαρακτηρίζεται ρατσιστής. 

Πώς μπορεί κάποιος να πιστέψει σήμερα στα παραμύθια, όταν όλα τον σπρώχνουν σ’ έναν ωμό ρεαλισμό; Όλοι μιλούν πια γι’ αυτόν το ρεαλισμό...
Ο μύθος είναι το τρέιλερ της πραγματικότητας που θ’ ακολουθήσει. Μανδύες που σε καθιστούν αόρατο, για παράδειγμα, ανέκαθεν βρίσκαμε στους μύθους και τα παραμύθια. Μόνο πρόσφατα η επιστημονική ομάδα του καθηγητή Xiang Zhang στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ κατάφερε να καταστήσει αόρατα τρισδιάστατα αντικείμενα, καλύπτοντάς τα με τα λεγόμενα «metamaterials». Ένα αντικείμενο το βλέπουμε επειδή διαχέει το φως που το χτυπάει, αντανακλώντας μέρος του στα μάτια μας. Τα metamaterials, κάτι σαν οπτικά τέφλον, απωθούν τα σωματίδια φωτός γύρω από το επιχρισμένο αντικείμενο, καθιστώντας το με αυτό τον τρόπο αόρατο. Κορυφαίοι επιστήμονες γαλουχήθηκαν με παραμύθια. Ο Άλαν Τούρινγκ, ο πατέρας της επιστήμης των ηλεκτρονικών υπολογιστών, για παράδειγμα, είχε επηρεαστεί στο έργο του από παραμύθια με προφητείες που διάβαζε όταν ήταν παιδί. Σε μεγάλη ηλικία μοιραζόταν την αγάπη του για τα παραμύθια με τον μαθηματικό Γκέντελ, ο οποίος είχε πει ότι μόνο οι μύθοι αναπαριστούν την πραγματικότητα όπως θα έπρεπε να είναι. Ακόμα και η αυτοκτονία του  Τούρινγκ ήταν μια αναπαράσταση του αγαπημένου του παραμυθιού της Χιονάτης. Αυτοκτόνησε, δαγκώνοντας μια μπουκιά από ένα μήλο εμποτισμένο με κυάνιο. Πολλοί πιστεύουν ότι το δαγκωμένο μήλο των υπολογιστών Αpple είναι φόρος τιμής στον πατέρα των ηλεκτρονικών εγκεφάλων.

Γιατί τα παραμύθια πρέπει να έχουν πάντα ευτυχισμένο τέλος ή, έστω, ν’ αφήνουν ένα αίσθημα λύτρωσης;
Σε παραμύθια που απευθύνονται σε μικρότερα παιδιά είναι απαραίτητο να δίνει κανείς αισιόδοξα μηνύματα, ότι όλα είναι δυνατά, ότι τα προβλήματα ξεπερνιούνται, ότι πάντα υπάρχει ελπίδα. Για μεγαλύτερα παιδιά δεν διστάζω να γράψω έργα με τραγικό τέλος. Πολλά από τα παραμύθια του βιβλίου Ο Ταξιδιώτης και η Μαργαρίτα, για παράδειγμα, δεν έχουν «ευτυχές» τέλος. Στα παραμύθια αυτά, μεταξύ άλλων, ένα αστέρι ερωτευμένο με μια μαργαρίτα τη μαδάει, για να διαπιστώσει αν ανταποκρίνεται στα αισθήματά του, κι ένα σύννεφο γίνεται βροχή, για να μη μαραθεί το αγαπημένο του λουλούδι. Στο πρώτο μου μυθιστόρημα Ο χιονάνθρωπος και το κορίτσι η μικρή ηρωίδα φτιάχνει έναν χιονάνθρωπο και του ζητάει να μη λιώσει ποτέ. Ο χιονάνθρωπος, για να μπορέσει να κρατήσει την υπόσχεσή του, ξεκινάει για τον Βόρειο Πόλο. Όταν μετά από πολλές περιπέτειες καταφέρνει να φτάσει στον προορισμό του, αισθάνεται τόσο ευτυχισμένος, που αρχίζει να κλαίει και λιώνει από τα δάκρυα της ευτυχίας του. Σε άλλες περιπτώσεις, το εάν το τέλος είναι «ευτυχές» ή όχι είναι θέμα ερμηνείας του εκάστοτε έργου. Στο Όνειρο του σκιάχτρου», ας πούμε, το τέλος μπορεί να ερμηνευτεί με δύο διαφορετικούς τρόπους: είτε ότι το σκιάχτρο πραγματώνει την επιθυμία του να πετάξει είτε ότι θυσιάζεται για τους φίλους του.

Εκτός από συγγραφέας παιδικών βιβλίων, είστε και καθηγητής Εγκληματολογίας. Πού συναντιούνται αυτές οι δυο ιδιότητες;
Tα θέματα και τα προβλήματα που απασχολούν τη σύγχρονη εγκληματολογία, όπως η ενοχή, η αθωότητα, η παραβατικότητα και η τιμωρία, προσφέρουν πλούσιο υλικό για τα βιβλία μου. Η διαμόρφωση καταστάσεων, συγκρούσεων και χαρακτήρων αντλεί συχνά από την αστείρευτη αυτή πηγή, όπως, για παράδειγμα, η δίκη με τους γαιοκτήμονες του ανυπάκουου σκιάχτρου που ονειρεύεται να πετάξει στο Όνειρο του σκιάχτρου, το άσυλο όπου απομονώνουν τους απροσάρμοστους μάγειρες τα μηχανικά ρομπότ στους Ιππότες της τηγανητής πατάτας, οι αβάσταχτες  τύψεις της μικρής Άννας στη Νύχτα της μπανανόφλουδας, οι εξωφρενικοί τρόποι εκτέλεσης καταδίκων στο Τηγάνι του δήμιου ή  η απροσδόκητη πρωτοχρονιάτικη συνάντηση ενός διαρρήκτη κι ενός φιλάργυρου μέσα σ’ ένα χρηματοκιβώτιο στις Χελώνες του βαρόνου.

Ποια είναι η εικόνα που έχετε για την Ελλάδα, όντας στο εξωτερικό;
Η απόσταση και η νοσταλγία εξιδανικεύουν, ενώ η πραγματικότητα προσγειώνει, πολλές φορές ανώμαλα...

Αν η ελληνική κρίση ήταν παραμύθι, τι τίτλο θα είχε και πώς θα εξελισσόταν; 
Η Σταχτοπούτα και οι σαράντα κλέφτες. Θα είχε για ηρωίδα μια χώρα Σταχτοπούτα, η οποία όχι μόνο υφίσταται προπηλακισμούς κι εξευτελισμούς από τις κακές μητριές, για να της επιτραπεί να ζει στην κουζίνα του μεγάρου τους, αλλά προδίδεται και από τις καλές νεράιδες που χρόνια τώρα της χάριζαν πανέμορφες τουαλέτες, μεγαλοπρεπείς άμαξες με καθαρόαιμα άλογα και αμαξάδες με λιβρέες, που βλέπει, όταν σημαίνουν μεσάνυχτα, να μετατρέπονται σε ράκη, κούφιες κολοκύθες και ποντίκια.

Πόσο δύσκολο, κι ενδεχομένως σημαντικό, είναι για έναν άνθρωπο που ζει στην Ελλάδα του ’12 να κρατήσει τη φαντασία του ζωντανή;
Η φαντασία, δηλαδή η ικανότητα να σχηματίζουμε στον νου μας εικόνες ή ιδέες πέρα από την εμπειρική πραγματικότητα, έχει άμεση σχέση με την επιστημονική σκέψη, την τεχνολογική πρόοδο και την οικονομική ευμάρεια. Σε περιόδους οικονομικών κρίσεων, όταν όλοι επιζητούν ανάπτυξη και ανάκαμψη, είναι όσο ποτέ πολύτιμη. Όπως υποστηρίζει ο οικονομολόγος Kenneth Boulding, ο σημαντικότερος συντελεστής παραγωγής δεν είναι το κεφάλαιο, η γη, τα εργατικά χέρια ή οι φυσικές πλουτοπαραγωγικές πηγές. Είναι η φαντασία. Και αυτό επειδή οι άλλοι συντελεστές παραγωγής έχουν συγκεκριμένα όρια, ενώ η φαντασία είναι απεριόριστη και συνεπώς τα οφέλη της ανυπολόγιστα. Και κάτι άλλο, εξίσου σημαντικό: η φαντασία δεν είναι μόνο απεριόριστη, είναι και κάτι άλλο. Φτηνή! Για να επιστρατεύσει κανείς τη φαντασία του, ώστε να λύσει κάποιο πρόβλημα ή να επινοήσει κάτι πρωτοποριακό, δεν απαιτείται ούτε προηγμένη τεχνολογία ούτε υψηλά ερευνητικά κονδύλια. Ο Thomas Edison, που έχει στο ενεργητικό του ούτε λίγο ούτε πολύ 1.093 εφευρέσεις, το είχε θέσει πολύ απλά: «To invent, you need just a good imagination and a pile of junk». Για να εφεύρεις, δεν χρειάζεσαι τίποτα παραπάνω από πλούσια φαντασία κι ένα σωρό σκουπίδια.

Μιλώντας προηγουμένως για τον φανατισμό, πιστεύετε πως οι πολιτικές λιτότητας που επιβάλλονται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη είναι δείγμα φανατισμού;
Κάθε θεωρία, όταν γίνεται δόγμα, έχει και τους φανατικούς της υποστηρικτές. Ο φανατισμός τούς τυφλώνει σε σημείο που αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με το δόγμα, θεωρούν υπεύθυνη την πραγματικότητα. 

Θέλω να σας κάνω και μια ερώτηση «εσωτερικής κατανάλωσης», εκμεταλλευόμενη την στενή σχέση που σας συνδέει με τον Πίκο Απίκο. Πώς σχολιάζει ο δαιμόνιος κι έμπειρος δημοσιογράφος την κρίση στον Τύπο και γενικότερα στα ΜΜΕ;
Ο δαιμόνιος δημοσιογράφος Πίκος Απίκος βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στο Αυγατηγανιστάν για να καλύψει μια σύρραξη μεταξύ σφιχτών και μελάτων αυγών. Επικοινώνησα, όμως, μαζί του και με πληροφορεί ότι ακόμα και στις χειρότερες κρίσεις οι καλοί δημοσιογράφοι βρίσκουν ευκαιρίες για διακρίσεις και συγκλονιστικές ανταποκρίσεις.


Πηγή: http://www.lifo.gr/mag/features/3151